Sorry, this entry is only available in Nederlands. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Gebedsbrief voor de zusterkerken in Zuid-Afrika.                            

 

“Indien Christus niet is opgestaan, dan is onze prediking zonder inhoud” (I Kor.15:14)

 

           Aanstaande zondag is het Pasen. De Zoeloe gemeenten in Zuid Kwa Zulu bereiden zich voor om dit historisch feit te gedenken in een grote driedaagse samenkomst op de zendingspost Enkumane. De opstanding van Christus is de grond van ons geloof en van onze hoop voor de toekomst. Bidt voor de Phasika samenkomst.

Op het moment gaat het gebied van onze zusterkerken gebukt onder zware regenval. Er zijn overstromingen in Umlazi en het gebied rond Durban. Bidt, dat de feestgangers veilig mogen aankomen op Enkumane  en gezegende samenkomsten hebben.

           Proponent Mduduzi Mahlangu hoopt de Paassamenkomsten bij te wonen met zijn vrouw. Ze zullen een week blijven als gasten van de gemeente iDwala leNsindiso om zich te bezinnen of ze een beroep in overweging willen nemen. Ds.Funeka hoopt in september definitief te stoppen en iDwala is op zoek naar een nieuwe predikant. Bidt voor dit proces.

             Student Sibu Ngcobo is naar Potchefstroom vertrokken om zijn studie daar voort te zetten. We hoorden van hem dat hij goed ontvangen is en begint te wennen aan de nieuwe studieomgeving. Bidt voor hem. Het is een hele overgang naar een overwegend Afrikaans en Tswana sprekende omgeving. Enige studenten die hem voorgingen hadden een slechte ervaring.

            Nu de Coronabesmettingen sterk zijn gedaald in Zuid-Afrika is men bezig terug te keren naar reguliere kerkdiensten. De meeste kerkleden zijn teruggekomen. Toch zijn er hier en daar lege plaatsen. Vooral het wegvallen van enkele leiders in de gemeenten als gevolg van Covid laat een schrijnende leegte achter.

            Evenals in Nederland is het ook onder de Zoeloes een hele opgave om de jeugd bij de gemeenten te betrekken. De situatie is heel anders dan een paar decennia geleden, toen Kwa Zulu een opleving beleefde. Bidt voor de jongeren in Kwa Zulu. 

            Toch zijn er ook goede berichten. We hebben met vreugde enkele pasgetrouwde echtparen begroet in Ndaleni. Daaronder is student Mongameli Masuku en zijn jonge vrouw Lihle. Het paar heeft ons bezocht vlak voordat we teruggingen naar Nederland. Zij maakte een goede indruk. Bidt voor de jonggetrouwden. Mongameli vertelde met enthousiasme, hoe fijn het was om zijn vrouw te betrekken bij het jeugdwerk en de kooroefeningen.

            Bij onze rondgang door de kleine gemeenten die bij Ndaleni horen, hebben we veel toewijding ervaren bij de leiders in die groepen gelovigen. Vooral kwaNdengezi bij Durban maakte indruk. Alleen Hammarsdale had een gebrek aan goede leiders, al deed de zondagsschoolonderwijzeres haar uiterste best. De oudere leden, die vroeger leiding gaven, kampen met een slechte gezondheid. Bidt voor al die verspreide groepen gelovigen. Ze zullen het meer en meer van plaatselijk leiderschap moeten hebben. Bediening vanuit het verre Ndaleni wordt steeds duurder door de stijgende transportkosten. Bidt voor creatieve oplossingen.

            Een hartelijke groet namens de broers en zussen uit het verre Zuiden.

                                                                            Uw zendeling,   Arie Reitsema